“EROS” // Τεχεράνη-Ιράν

Video Art Installation // Blackbox Art Center

Ιανουάριος 2020

Η αρχή για την πρώτη διεθνή συνεργασία του καινοτόμου φεστιβάλ της Σύρου έγινε όταν ο Ιρανός καλλιτέχνης και Curator των Paadmaan Projects, Foad Alijani παρακολούθησε διαδικτυακά την 6η έκδοση του Eye’s Walk και πρότεινε στην curator, Φιλία Μηλιδάκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνομιλήσουν για… τον έρωτα. Η σύγχρονη κοινωνία καθορίζεται κυρίως από την άρνηση, τη σύγκρουση, τις διαφορές. Η δική μας στάση είναι καταφατική, δημιουργική. Ο ερωτικός λόγος είναι ζωοδότης.

Το Eye’s Walk Digital festival εμπνέεται από την ποίηση του Μελέαγρου 1ος αι. π.χ. (Ελληνική Ανθολογία, V 96).

“Ἰξὸν ἔχεις τὸ φίλημα,
τὰ δ᾿ ὄμματα, Τιμάριον, πῦρ•
ἢν ἐσίδῃς, καίεις•
ἢν δὲ θίγῃς, δέδεκας”.

«Ξόβεργα έχεις, Τιμάριον,
το φιλί - τα μάτια σου φωτιά!
Ὅπου τὰ ρίξεις, καίνε –
‘Οποιος σ' ἀγγίξει, να ξεκολλήσει δεν μπορεί..»

Πέντε καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην παραγωγή "Eros" του φεστιβάλ θα συνομιλήσουν με καλλιτέχνες και τους κατοίκους στην Τεχεράνη.

David Ian Bickley - Ιρλανδία, Video Art ”Mire”

Το νερό κινείται και παράγει συνεχώς αντανακλάσεις και υφές με υπνωτικές ιδιότητες ... Για μένα αυτό είναι που συνδέει ι αυτό το έργο με το θέμα του Έρωτα - μια βαθιά ρομαντική και πνευματική σύνδεση με τη φύση , όπου η αγάπη και η αίσθηση «του ανήκειν» ευδοκιμούν.

Angelina Voskopoulou - Ελλάδα, Video Art “Behind this page, but not disappearing”

"Ατελείωτοι δρόμοι που δεν οδηγούν πουθενά, καθώς το τέλος έρχεται πιο κοντά σε μένα, σε εσένα. Και δεν μπορώ να αναπνεύσω ,δεν μπορώ να αγγίξω το φως. Βλέπω μόνο εσένα και μόνο εμένα".

Katina Bitsicas - US, Video Art “Peripheral”

Οι γραμμές οργανώνονται όπως οι νευρώνες και αναβοσβήνουν σαν να πυροδοτείται μία σύναψη. Το νήμα μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως θηλιά , αντικατοπτρίζοντας το πώς οι σκέψεις του θανάτου μπορούν επίσης να εισέλθουν και να εγκαταλείψουν το μυαλό μας όταν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση προβληματισμού.

Andrew Duggan - Ιρλανδία, "unravel_rois"

Στην performance τυλίγει και ξετυλίγει το παραδοσιακό ιρλανδικό νήμα φερμένο από τα νησιά Aran. Συνδέει τον τόπο, τη μνήμη, το σώμα , την κίνηση. Έχει εμπνευστεί από τον Έρωτα του Πλάτωνα και πιστεύει ότι μέσω της παράστασης "Unravel_rois" η αγάπη θα μας βοηθήσει να θυμηθούμε την ομορφιά των εγκαταλειμμένων τόπων...

Johannes C.Gerard - Γερμανία,Video Art “Eros”

Μια ταινία που προσεγγίζει τον Έρωτα με μεταφορές και συμβολισμούς.

Η κοινή αυτή συνεργασία με έμπνευση τον "Έρωτα" θέλει να ενισχύσει την ώσμωση μεταξύ λαών και καλλιτεχνών. Ρίχνοντας φως σε κοινά και σημαντικά θέματα ενισχύουμε το διεθνή διάλογο μεταξύ λαών και ιδεών, αναδεικνύονται ομοιότητες και δημιουργικές διαφορές.

Ειδικά αυτές τις στιγμές της πόλωσης, τέτοιοι δρόμοι συνεργασίας είναι πιο απαραίτητοι από ποτέ!

Social Media

 

facebook

instagram

instagram

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter της ιστοσελίδας μας για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και νέα του Eye's Walk Digital Festival.

Contact us

Email at: info [at] eyeswalk [dot] gr
Όνομα - επώνυμο(*)
Please type your full name.

E-mail(*)
Invalid email address.

Κείμενο Μηνύματος
Invalid Input

captcha(*)
captcha Invalid Input